Welke rechtsvorm past bij uw situatie (deel 2)

Publicatie datum: 22 augustus 2016 11:56
Vorige week hebben we de rechtsvormen behandeld zonder rechtspersoonlijkheid, deze week volgen de rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Grootste verschil: Dit zijn de rechtsvormen waarbij u in principe niet prive aansprakelijk bent voor eventuele schulden.

Lees hier deel 1: Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid.


Besloten Vennootschap (B.V.): Groei verwacht

  • Geschikt voor bedrijven met een flinke groei potentie. De B.V. is een rechtspersoon en daarmee ook (in de meeste gevallen) aansprakelijk. Als bestuurder van de B.V. bent u in dienst van de B.V. Het kapitaal is verdeeld in aandelen die in het bezit zijn van aandeelhouders. Zij hebben de grootste macht, de bestuurder(s) geeft echter de dagelijkse leiding. Er kan ook een Raad van Commissarissen zijn, welke toezicht houdt op de bestuurders. Bij kleine ondernemingen is de bestuurder vaak ook enig aandeelhouder. Daar komt de naam DGA, Directeur en Grootaandeelhouder vandaan.
  • Verplichtingen: Voor de oprichting moet u naar de notaris, hij stelt een akte op met statuten. Vervolgens moet u/notaris de onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Tot slot dient u minimaal 1 eurocent in de organisatie te storten. 
  • Aansprakelijkheid: U bent in principe niet prive aansprakelijk voor schulden uit de onderneming. Bent u DGA, dan laten banken u voor leningen vaak prive meetekenen. Daarmee wordt u wel aansprakelijk voor terugbetaling van de lening. U kunt tevens prive aansprakelijk worden gesteld, wanneer u namens de b.v. te zware contracten bent aangegaan en kon voorzien dat de B.V. hieraan niet kon voldoen. Dit geldt ook wanneer u de Belastingdienst niet tijdig informeert over het niet kunnen betalen van belastingen en premies, of wel dat dit niet betaald kan worden door onbehoorlijk bestuur in de 3 jaar voor melding aan de Belastingdienst. U kunt tevens prive aansprakelijk worden gesteld indien de B.V. failliet gaat door onbehoorlijk bestuur in de 3 voorgaande jaren, bijv. door het niet deponeren van de jaarstukken of wanneer de B.V. uitkeringen doet waarvan u kon stellen dat dit de B.V. in gevaar zou kunnen brengen. Aandeelhouders zijn enkel aansprakelijk tot het bedrag waarmee zij deelnemen in de B.V.
  • Belasting: De B.V. wordt gezien als de ondernemer. Over de winst moet vennootschapsbelasting betaald worden. Wanneer u salaris opneemt uit de organisatie, gelden dezelfde regels als voor werknemers die in dienst zijn: de B.V. houdt loonheffingen in en u betaald inkomstenbelasting.  Laat u de B.V. dividend uitkeren op uw aandelen, dan wordt er dividendbelasting betaald. Deze belasting kan voordeliger zijn dan de belastingen op loon. Let echter op dat de belastingdienst controleert of uw salaris marktconform is (gebruikelijk loon). Geen of zeer weinig loon is niet mogelijk.
  • Verzekeringen: Als DGA bent u in principe in dienst van de B.V. waardoor u werknemer bent voor de sociale verzekeringen. Dit gaat niet op wanneer u 50% of meer van de stemmen op de aandeelhoudersvergadering heeft, u en uw directie familieleden twee derde of meer van de aandelen bezitten of u niet tegen uw wil ontslagen kan worden. Verzekeringen zijn dan op vrijwillige basis (net als bij eenmanszaak).
  • De B.V. moet jaarlijks jaarstukken opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel. De omvang van de organisatie bepaald welke gegevens u moet deponeren.
  • Bij verkoop van de B.V. verkoopt u uw aandelen of de onderneming uit de B.V. (bijv. bepaalde machines). De DGA betaald bij aandelenverkoop ls de aandeelhouder van de verkopende B.V. zelf een B.V. dan betaalt deze in principe geen belasting over de opbrengst indien zij 5 % of meer van de aandelen bezit.

 

Naamloze Vennootschap (N.V.): Een publieke organisatie

  • De regels voor de N.V. zijn bijna gelijk aan de B.V. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen welke we hier toe lichten.
  • De aandelen kunnen zowel op naam zijn (enkel overdraagbaar via de notaris, zoals bij de B.V.), als vrij verhandelbaar op de beurs (aandelen aan toonder).
  • Verplichtingen voor inschrijving: Gelijk aan de B.V., met uitzondering van het startkapitaal welke voor de N.V. 45.000 euro bedraagt.
  • Deze vorm is geschikt voor bedrijven waarvoor veel vermogen van derden wordt aangetrokken. Er wordt door de vrije handeling van aandelen, gemakkelijk beroep gedaan op het beleggend publiek.


Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij: Samen sterk

  • Geschikt voor specifieke verenigingen die overeenkomsten aangaat met en voor haar leden. De twee meest voorkomende zijn de bedrijfscoöperatie (behartigd zakelijke belangen van haar leden zoals marketing en collectieve inkoop) en de ondernemerscoöperatie (leden werken zelfstandig maar met elkaar samen aan een project, bijv. ZZP-ers die gezamenlijk een groot project aannemen. De leden hebben stemrecht en kunnen in- en uittreden zonder dat dit coöperatie in gevaar brengt).
  • Verplichtingen: Een coöperatie wordt met min. 2 personen opgericht. Hiervoor laat u een akte opstellen bij de notaris en schrijft u de coöperatie in bij de Kamer van Koophandel. De Algemene Ledenvergadering heeft het hoogste zeggenschap. Gebruikelijk is dat leden meebetalen aan de kosten van oprichting en instandhouding van de coöperatie. Winst kan verdeeld worden aan de hand van het werk dat een lid heeft verricht. Hierover kunnen onderlinge afspraken gemaakt worden.
  • Aansprakelijkheid: De coöperatie is een rechtspersoon en dus aansprakelijk. Wordt deze ontbonden en/of zijn er schulden, dan zijn alle leden voor een gelijk deel aansprakelijk. Aansprakelijkheid uitsluiten kan door oprichting van een coöperatie met beperkte aansprakelijkheid (BA) of een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid (UA). Bij de ondernemerscoöperatie zijn de leden binnen een projectgroep met elkaar aansprakelijk voor de goede uitvoering van het project.
  • Belasting: Een coöperatie betaalt vennootschapsbelasting over de winst. De leden betalen individueel belasting over de winst die zij vanuit de coöperatie ontvangen.
  • Verzekeringen: Wanneer u als bestuurder lid bent van een coöperatie met werknemerszelfbestuur, dan ontstaat er een fictieve dienstbetrekking, waarmee de normale regels uit salaris van toepassing zijn.
  • Jaarlijks dienst de coöperatie jaarstukken op te stellen en openbaar te maken.  

 

Vereniging: Samen 1 doel

  • Geschikt voor mensen die gezamenlijk een doel na streven, dit kan zowel zakelijk als in prive sfeer zijn, bijv. een sportclub of muziekvereniging. Er zijn twee soorten vereniging: Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid (vereniging kan erven, leningen aangaan en registergoederen op naam krijgen) en Verenging met beperkte rechtsbevoegdheid (vereniging kan niks erven en geen registergoederen zoals een bedrijfspand verkrijgen).
  • Verplichtingen: De Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid richt u op met een akte van de notaris, waarin de statuten worden opgenomen. Tevens schrijft u/notaris de vereniging in bij de Kamer van Koophandel verplicht. U bent persoonlijk aansprakelijk tot het moment van inschrijving. Bestuurswisselingen dienen binnen 8 dagen doorgegeven te zijn.
  • Aansprakelijkheid: Bij de Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid bent u als bestuurder in principe niet prive aansprakelijk voor schulden. Uitzonderingen kunnen ontstaan door wanbestuur. Bij een Verenging met beperkte rechtsbevoegdheid, bent u als bestuurder wel prive aansprakelijk. Aansprakelijkheid kan beperkt worden door inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
  • Belasting: Een vereniging met onderneming betaalt vennootschapsbelasting. Eventuele winst van de vereniging komt ten goede aan het doel waarvoor de vereniging is opgericht. Wanneer een vereniging voldoet aan de eisen van ondernemerschap (u beschikt dan o.a. over een BTW nummer), dan gelden de normale regels voor BTW.
  • Verzekeringen: Wanneer verenigingen werknemers in dienst hebben, dan gelden alle normale regels voor loondienst inclusief de werknemersverzekeringen en loonheffingen.
  • Ontbindingen van de verenging kan door opheffing in de Algemene Ledenvergadering, door het ontbreken van leden of bij faillissement. Leg dit goed vast in de statuten.
  • Verenging van Eigenaren (VvE): De VVE is een apart soort verenging. Hij behartigt de gemeenschappelijke belangen voor appartement eigenaren en lidmaatschap van de VVE geldt als verplichting. De verplichting van de VvE is een jaarlijkse belegging van de Algemene Ledenvergadering, opbouw van reservefonds en opstelling van de jaarrekening. Het bestuur bestaat meestal uit een voorzitter, penningsmeester en secretaris.

Stichting: Wees goed voor een ander

  • Geschikt voor mensen die een bepaald maatschappelijk, sociaal of ideëel doel nastreven en realiseren. 
  • Verplichtingen: Oprichting geschied door middel van een akte van de notaris waarin o.a. de statuten bepaald worden. Oprichting kan alleen of met anderen en kan zelfs via uw testament na overlijden. De Stichting dient tevens ingeschreven te worden bij de Kamer van Koophandel. Een stichting heeft een bestuur maar geen leden. Hij kan wel een onderneming hebben, waarbij u de winst van de onderneming besteed aan het doel.  
  • Aansprakelijkheid: Bij een Stichting bent u als bestuurder in principe niet prive aansprakelijk voor schulden. Uitzonderingen kunnen ontstaan door wanbestuur of wanneer de Stichting niet in ingeschreven. 
  • Belasting: Een Stichting met onderneming betaalt vennootschapsbelasting. Eventuele winst van de Stichting komt ten goede aan het doel. Wanneer een Stichting voldoet aan de eisen van ondernemerschap (u beschikt dan o.a. over een BTW nummer), dan gelden de normale regels voor BTW.
  • Verzekeringen: Als bestuurder bent u in principe niet in loondienst van de stichting en valt u dus niet onder de werknemersverzekeringen.

 

Wanneer u eindelijk de keuze heeft gemaakt om voor uzelf te beginnen, dan is dat als direct het moment waarop u voor belangrijke beslissingen komt te staan. In welke mate neemt u risico's die in de toekomst mogelijk niet handig zijn. Waar wilt u heen met uw bedrijf, durft u al groot te denken of kiest u juist voor een behouden start? Het is belangrijk dat u zich goed inleest en wellicht door anderen laat voorlichten. Onze experts staan eveneens paraat voor een goed gesprek en advies in de juiste richting, hiervoor kunt u altijd contact met ons opnemen. Onthoud echter goed; u kiest niet voor niks voor een eigen onderneming. Laat u dus goed inlichten, maar maak uiteindelijk zelf de beslissing die het beste bij u past! 


(Bron: K.v.K.)